evs20-banner_en

Avrupa Gönüllü Hizmeti Nedir? (AGH)

Dilediğiniz bir Erasmus+ program ülkesinde veya komşu ortak ülkelerden birinde (uygun ülkeler listesi), kısa dönem (59 güne kadar) veya uzun dönem (2 – 12 ay) gönüllü bir faaliyette yer almanızı sağlayan bir programdır. Programdan cinsiyet, dil, din, ırk, eğitim seviyesi farkı olmaksızın söz konusu ülkelerde ki 17 – 30 yaş arasında her birey eşit koşullarda yararlanabilir.

Avrupa Gönüllü Hizmetinin (AGH) amacı, Avrupa Birliği’nin içinde ve dışında çeşitli şekillerdeki gönüllü faaliyetlere gençlerin katılımını desteklemektir. Bu program kapsamında gençler, bireysel olarak ya da gruplar halinde kâr amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen faaliyetlere gönüllü olarak katılırlar.

Programa katılmak için tek şart 17-30 yaş arasında olmaktır. Yabancı dil zorunluluğu bulunmamakla birlikte, proje içeriğinde interaktif konuşma faaliyeti yer alıyorsa; temel düzeyde dil becerisi istenebilir. Programa katılım ücretsizdir ve katılımcıların temel ihtiyaçları karşılanmaktadır.

Taraflar Kimler?

Gönüllü (Katılımcı): Projeye katılacak olan 17 – 30 yaş arasındaki genç. Yani siz.

Ev Sahibi Kuruluş: Yurt dışında bulunan ve gönüllülük faaliyetlerinizi gerçekleştireceğiniz kuruluştur. Dernek, vakıf, kamu kurumu vb.

Gönderen Kuruluş: Yurt dışında bir Avrupa Gönüllü Hizmeti projesine katılmanız için ev sahibi ve koordinatör kurum ile ilişkilerinizi yürüten ve sizi projeye hazırlayan kurumdur.

Koordinatör Kuruluş: Yurt dışına gönüllülük için gideceğiniz süre boyunca projenizin idari ve mali işlerini yürüten ve Ulusal Ajans’ a karşı sorumlu olan kuruluştur.

NOT: Programın olduğu ülkede faaliyet gösterseler dahi her kurum AGH kapsamında Gönderen (Sending), Ev Sahibi (Hosting) veya Koordinatör (Coordinating) kurum olamaz. Bunun için yetki almış (akredite olması) gereklidir. Pi Gençlik Derneği, Erasmus+ Programı kapsamında Gönderen, Ev Sahibi ve Koordinatör Kurum olarak yetki almış (akredite olmuş) bir kurumdur. Tüm akredite kurumların listesine buradan ulaşabilirsin.

Ulusal Ajans: Avrupa Komisyonu adına ülkelerde bütçeyi yürüten ve projenizin hibesini sağlayan kuruluşlardır.

Mentor: Avrupa Gönüllü Hizmeti boyunca ev sahibi kuruluşta size destek olmak üzere atanan rehber kişi. Bu kişi sizin gönüllü olarak gittiğiniz ülkeye entegrasyonunuz için yardımcı olacak kişidir.

Hangi İhtiyaçlarınız Karşılanıyor?

1) Yolculuk masraflarınız
2) Vize masraflarınız
3) Konaklama masraflarınız
4) Üç öğün yemek masraflarınız
5) Sağlık sigortası

AGH katılımcılarına yukarıdaki temel ihtiyaçlarının yanı sıra proje süresince gittiğiniz ülkeye göre değişen tutarlarda cep harçlığı da verilmektedir. Bu harçlık yukarıdaki ihtiyaçlarınız dışında kullanmanız için size tahsis edilen bir tutardır. AGH sürecinizde size ücretsiz dil desteği sağlanır. Ayrıca proje süresince ev sahibi kurum tarafından size sürekli olarak destek olacak bir mentör de görevlendirilir. Tüm ihtiyaçlarınız için doğrudan mentörünüz ile temasa geçebilirsiniz.

Gönüllüler (Katılımcılar) İçin Süreç Nasıl İşliyor?

Avrupa Gönüllü Hizmeti projelerine katılman için iki farklı yol var. Bu yollardan birini izleyebilir ve Erasmus+ Programı kapsamında gönüllü olarak yurt dışına gidebilirsin. Ama izleyeceğin yolu seçmeden önce ilk yapman gereken şey kendine Türkiye’de bir Gönderen Kuruluş bulmak. Bunun için bizimle iletişime geçebilirsin. Gerekli tüm bilgileri web sitemizin iletişim sayfasında bulabilirsin.

Birinci Yol: Hali hazırda Gönderen kuruluş olarak projesi kabul olmuş ve gönüllü arayan bir kurum ile irtibata geçip projelerine başvuru yapmak. Eğer akredite kurumun bir projesi varsa ve gönüllü arıyorsa bunu muhtemelen kendi web siteleri, sosyal medya hesapları ve/veya ilgili Facebook gruplarında paylaşıyordur.

İkinci Yol: Yurt dışında gönüllülük yapmak istediğin ülkedeki projeyi bulup (bunun için yine Facebook grupları ve gideceğin derneğin sosyal medya hesaplarını kullanarak yapabilirsin) onlar ile irtibata geçmek ve gönüllü olarak seni kabul ettikten sonra kendine bir Gönderen Kuruluş bulmaktır.

Nasıl Başvuru Yapacağım?

Doğrudan ev sahibi kurum ile irtibata geçsen de veya gönderen kuruluşun senin için bir proje arasa dahi senden isteyeceği 2 temel şey vardır. Europass formatında hazırlanmış bir özgeçmiş (CV) ve motivasyon mektubu. Europass özgeçmişini buraya tıklayıp ilgili web sitesinde online olarak oluşturabilirsin. Motivasyon mektubu ise başvuru yapacağın proje için kendini ve o projeye dair motivasyonunu anlatacağın sade ve standart bir mektup. Bir nevi kendini ve proje seçilmen için nedenlerini anlattığın bir araç. Bunlara ek olarak dilersen kendini daha iyi ifade etmek adına, kendin için bir kısa film, poster vb. araçlardan da yararlanabilirsin.

Özetle AGH hakkında temel bilgiler bunlar, süreç içerisinde tabi ki soruların olacaktır. Bunun için bizimle veya diğer akredite kurumlar ile irtibata geçmekten çekinme, tüm sorularını bize telefon, e-mail vb. araçlar ile sorabilirsin.

Sevgiler,

WordPress Image Lightbox