Bizden Birine Veda Etmek

Merhaba,

Ben Şennur, 2020-2021 yılları arasında katıldığım Çekya’daki ESC projesinde yaşadığım deneyimleri sizlerle paylaşmak için bu yazıyı hazırladım. Herkese şimdiden iyi okumalar diliyorum.

Hayatımın en uzun yolculuğuna başlayacağım için çok heyecanlıydım. Beni havaalanından alan yöneticimizin kocası sayesinde Ceskå TM-ebovå’ya kolayca geldim, ayrıca Çek Cumhuriyeti’ne gelmeden önce alışverişimi yapan mükemmel bir akıl hocam Mirka da var. Daha önce Türkiye’de yaşadığı için Türk yemeklerini biliyor ve ilk günüm için bir tane hazırladı 🙂 Ayrıca, şimdiye kadarki en iyi koordinatör Hanka’ya sahibim! Onunla da aynı gün tanıştım. Yönetmenim, koordinatörüm ve akıl hocam evde yalnız kaldığımda ilk düşündüğüm şey onların çok iyi insanlar olduğu ve burada çok iyi vakit geçireceğim oldu. Gerçekten de öyleydi, burada 6 harika ay geçirdim. Tabii ki covid nedeniyle normal bir gönüllülük süresinden geçmedim. Yine de burada zamanımı en iyi şekilde geçirdim. İlk 5 ay buradaki tek gönüllü bendim. Bir ay önce oda arkadaşım Karinny geldi. O gerçekten iyi bir ev arkadaşı, keşke daha önce gelebilseydi. İlk başta Mirka ve ardından Hanka, Ceskå Tiebovå’yı tanımama yardımcı oldular ve yalnız kalmamam için ellerinden geleni yaptılar. Aynı zamanda benim ilk Noel’im olan Noel’i Mirka ve ailesiyle kutladım. Ayrıca Hanka, ailesiyle takılmak için beni her zaman hafta sonları davet ederdi. Onun ve ailesi sayesinde kendimi hiç yalnız hissetmedim, bir sürü masa oyunu öğrendim, kros kayağı denedim, bolca geleneksel yemek yedim… Ayrıca Hanka diğer gönüllülerle ve Türklerle tanışmama yardımcı oldu. Yani bu Covid zamanlarında bile bazı arkadaşlar edindim.

Aralık ayında sadece 2 hafta normal çalışabildim. Bunun dışında maalesef kapalıydık. Masa oyun kulübü, Masterchef sınıfı, Genç bilim adamı sınıfı, dans derslerine katıldım. Rébus’a gittim. O iki hafta, burada geçirdiğim en keyifli iki haftaydı. Ama elbette her zaman yapılacak işler vardı. NZDM’de haftada 2 gün çalıştım. Bu benim için başka bir deneyimdi. Ayrıca haftada bir özel okulda çalıştım. Hanka, DDM’ye gittiğimde yönetici işlerinin yanı sıra her zaman bana yapacak farklı şeyler buldu, örneğin boncuk yaptım, çanta tasarladım, seramik yaptım, mozaik yaptım, bazı el işleri yaptım Boş zamanlarımda (yasaklar olmadığında), Elimden geldiğince diğer gönüllülerle seyahat ettim. Tabii ki daha fazla seyahat etmek isterdim ama Covid nedeniyle mümkün olmadı. Yine de hayatımdaki en iyi deneyimdi. İyi ki buraya gelmişim, iyi ki bu insanları tanımışım, iyi ki bu işi yapmışım (çocuklarla çalışmak harika bir deneyimdi). Tabii ki ailemi ve arkadaşlarımı çok özlüyorum ama yine de Türkiye’ye döneceğim için üzgünüm, buradaki harika günlerimi, burada tanıştığım harika insanları özleyeceğim.

ESC-017 Çekya Gönüllüsü Şennur Baltaş

Bizden Birine Veda Etmek