Ben Rezan Erman. Hacettepe Üniversitesi Hidrojeoloji Mühendisliği öğrencisiyim. Okuluma 1 yıllık ara vererek 12 ay boyunca Avusturya/Linzde Erasmus+ kapsamında Engelli-Yaşlı bireylerin toplumda yer edinmesinin desteklendiği bir Sosyal Proje içerisinde gönüllü olarak yer aldım. Mezun olup iş hayatına atılmadan önce gelecekteki seçimlerime yön vermek, nerede yaşamak istemediğime karar vermek amaçlı, konfor alanımdan uzakta kendime beceriler katabildiğim muhteşem bir yıl geçirdim.

En yakın arkadaşımla bütün yurtdışı olasılıklarını araştırırken Pi Gençlik Derneğini internet ortamında keşfettik. Sonuç olarak aynı anda ben Avusturyaya geldim arkadaşım ise Portekiz’de başka bir projeye dahil oldu.

ESC sürecine en büyük motivasyonum olan Almanca öğrenip İngilizcemi geliştirme hedefiyle temmuz ayında çalışmalara başlayıp Ekim ayında kabul alarak dahil oldum. Şu an projemin ardından söyleyebilirim ki projeden istediğimin daha fazlasını alabildim. Başlangıçtaki hedeflerimi aşıp yolda yeni hedefler oluşturarak kendime beklediğimden daha fazla yetkinlik kazandırdım.

Ev sahipliği yapan organizasyonumun benden gönderici kuruluş istemesi ile ilk arayışımda Pi Gençlik Derneği ile tanıştım. Cv mi Pi Gençlik Derneği ile paylaştığımda hızlı bir şekilde olumlu yanıt aldım. Pi Gençlik Derneği tarafından tanışmamdan şu an ki proje sonu sürecime kadar hep desteklendim. Herhangi bir problemle karşılaşmam olasılığına karşı hep tetikte olmaları ve pandeminin ilk çıkışında endişesiz olmamı sağlamaları kesinlikle çok profesyonelce.

Birçok proje ve farklı ülke başvurularında bulunup, birçok Skype görüşmesine katılıp, birçok yerden onay alabildim. Acele etmeyip ana dili Almanca olan ülkelerden onay bekledim ve tüm uğraşlarımın karşılığını alarak Avusturya’dan onay aldım. Başvuru sürecimi sabırlı ve çözüm odaklı olarak kolay bir şekilde atlatabildim.

ESC Projeleri meşakkatli vize süreçleri olan, Avrupa ile büyük kur farkı olan ve bu nedenle az para ile yurt dışına çıkamayacak bizler için çok kaliteli Avrupa projeleridir. Her gencin bu 1 yılında kimseyi tanımadığı, dilini bilmediği, tek başına var olmak zorunda olduğu, başka vizyonlar edinebileceği, dil, kültür, din ayırt etmeksizin sevgi ve saygı ile herkese ulaşabileceğini görebileceğine inanıyorum.

Hiç bitmesin istediğim bu süreçte bana en çok katkısı olan faktörler çalışma yerindeki iş arkadaşlarım, çalışma koşullarım ve yabancı gönüllü arkadaşlarımdır. Birçok kez iş arkadaşlarım ile geleneksel kutlamalara, aileleriyle düzenledikleri yemek davetlerine, gezilere katıldım. Samimi, içten, yardımsever, saygılı olmaları buraya olan adaptasyonumu çok hızlandırdı. Özellikle yerlerdeki etkileyici kültürleri insanı mest ediyor. ESC gibi bu önemli süreç burada ve bu insanlarla gerçekleştirilmeli çünkü buradan kendimize katabileceğimiz, örnek alabileceğimiz ve idol edinebileceğimiz çok fazla faktör var. Linz insanlarının misafirperverliğine, saygısına, hoşgörüsüne kesinlikle hayran kaldım. Özellikle bahsetmek etmek ve Linze gittiğinizde tanışmanızı isterim ki Schlosserei Werkstatta çalışan sevgili Marcus inanılmaz babacan ve desteğiyle her gönüllüyü mest edecek bir çalışma arkadaşı ve cheftir.

Yaşlı-Engelli bireyler ile her gün tam zamanlı olarak atölyede halı dokuma, dikiş, hediyelik eşya hazırlama, oyun geliştirme, kutlama kartları hazırlama, iş merkezlerine ürün hazırlama, gündelik faaliyetler adına çok verimli bir çalışma planımız mevcut. Beraber yürüyüşlere çıkıp oyunlar oynayıp kutlamalar gerçekleştirdik. Bunlar dışında özel günlerde çok güzel yemek akşamları kek-kahve partileri düzenledik. Cheflerimle birlikte çok yakın arkadaş olduk ve dağ yürüyüşleri, aile yemekleri, şehir gezmeleri aktiviteleri yaptık.

Almanca öğrenmem iş arkadaşlarım ve diğer gönüllü arkadaşlarım sayesinde çok keyifliydi. Grammatik için çok çaba sarf etmek gerekiyor. Ben bu sınırlı sürecimde oldukça fazla muhabbete girip, iletişim kurarak öğrenmeyi deneyimledim ve bundan çok memnunum. Türkiye’ye döndüğümde de öğrenme sürecimi sonlandırmadan Almanca konusunda halen kendime bir şeyler katmaktayım.

Kendimizi, becerilerimizi, isteklerimizi keşfetmek için dış seslerden uzakta tek başına başlayıp birçok insanla tanışarak farkındalığımıza varmak herkesi eminim ki ileriye taşıyacaktır. Bu farkındalıklarımız eminim ki etki ettiğimiz insanlara da yansıyacaktır. Önemli olan harekete geçmektir bu atılım için 1 yıl çok faydalı olacaktır.

AGH-104 Avusturya Projemizin Gönüllüsü “Rezan Erman”
Pi Gençlik Derneği

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir