Proje Adı : Mülteciler için Avrupa İşbirliği
Proje Türü : Erasmus Plus KA1- Gençlik Çalışanı Hareketliliği (Eğitim Kursu)
Konular : Göçmenlerin Sorunu, Mültecilerin Entegrasyonu, Gençlik (Katılım, Gençlik Çalışmaları, Gençlik Politikası)
Proje Yeri : İzmir – Türkiye
Proje Tarihleri : 1 Ocak 2018 – 30 Ekim 2018
Faaliyet Tarihi : 04 – 13 Mayıs 2018
Katılımcı Sayısı : Her ülkeden 4 kişi olmak üzere 9 ülkeden toplam 36 kişi
Yaş Aralığı : +18
Ortak Ülkeler : Bulgaristan, İtalya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Romanya, Slovakya ve Türkiye

Projemiz İzmir’de 1 Ocak 2018 tarihinde başlayıp, 30 Ekim 2018 tarihine kadar devam edecek olup, 10 aylık bir süreci kapsamaktadır. Proje faaliyetlerimiz, 04-13 Mayıs 2018 tarihi arasındadır, Türkiye dahil olmak üzere 9 farklı ülkeden gelen 36 katılımcı ile gerçekleştirilecektir.

Projemiz, mülteciler için STK diyaloğunu arttırmak ve EVS faaliyetlerini teşvik etmek adına kapasite arttırımına yönelik projeler üretilmesi için geliştirildi. Konum olarak Basmane’ye yakın olan derneğimiz, semtte Suriyelilerin yaşadığı insanlık dramına kayıtsız kalamamış ve Suriyeli gençlerin sosyal içermelerini konu edinen projeler geliştirmeyi amaçlamıştır. 14 Mart 2018 ile birlikte 4. yılını dolduran derneğimiz, genç mültecilerin sosyal entegrasyonu üzerine EVS projesine ev sahipliği yapabilmek adına bu projeyi önemli bir basamak olarak görerek, geliştirilecek olan kapasitenin bir sonraki adım olan EVS projesi için de önemli çıktılar yaratacağından emindir. Projemiz ile mülteciler özelinde çalışmaya hevesli STK’ların daha önce yaptıkları ve uzmanlıkları bulunan alanlarda kapasite geliştirmelerine katkıda bulunulacaktır. Özellikle kültür-sanat alanında, çocuk ve gençlere yönelik uyumlaştırma faaliyetlerinde Suriyeli, Türk ve Avrupalı gençler bir araya getirilecektir. Proje, Suriyeli genç mültecilerin, Türk ve Avrupalı gençlik çalışanlarının sosyal faaliyetlere katılımı ile gençlerin güçlendirilmesini ve gençlik alanında sosyal etki oluşturulmasını amaçlamaktadır.

Projemiz temel çalışma alanları üç öncelikli tema üzerine odaklanmıştır. Bunlardan birincisi, her katılımcı STK’dan gelen gençlik çalışanlarının mülteciler ile ilgili olarak kendi yerellerinde yaşadıkları sorunları tartışacakları bir atölye oluşturulması; diğeri, EVS gönüllüleri için mülteciler özelinde ne gibi projeler geliştirilebileceği hususunda fikir atölyelerinin düzenlenmesi ve son olarak da, gelecek dönem projeleri için EVS Ortaklık Ağı’nın tartışılması ve planlanması etkinlikleridir.

Pi Gençlik Derneği olarak hedefimiz, mülteciler konusunda toplumsal bilinci gençlik çalışanları yoluyla uyandırarak, başta yerel halk olmak üzere, katılımcı ülke gençlerinin ve bölgesel kurum ve kuruluşlarının dikkatini bu alana çekmektir. Proje ile kurulması planlanan EVS Ortaklık Ağı ile proje çıktılarının sürdürülebilirliğinin sağlanması amaçlanmaktadır. Ayrıca, kültürel geceler, çevredeki ve çeşitli atölye gezileri de 10 günlük proje faaliyetleri programında yer almaktadır. Projenin çalışma dili İngilizce olacaktır.

Proje Çıktıları

Proje Filmi