ESC programına başvurmak istiyorum, ne yapmalıyım? ESC

https://genclikdernekleri.org/ sitesinden Açık Çağrılar kısmına tıklayıp ilgilendiğiniz projelere veya https://youth.europa.eu/home_en adresine kaydolduktan sonra https://youth.europa.eu/solidarity/placements_en sitesinden kendinize uygun gönüllülük projelerine başvurabilirsiniz.

Projeye başvurdum ne zaman sonuçlanır?

Başvurduğunuz projelerin değerlendirmesi ev sahibi kuruluşlar tarafından yapılmaktadır. Her kuruluşun çalışma temposu ve iş yoğunluğu farklı olduğu için geri dönüş yapma süreleri de değişmektedir. Geçmiş tecrübelerimize göre eğer ev sahibi kuruluş başvurunuzu uygun bulursa 30-45 gün içerisinde sizi mülakata davet edebilir.

Gönüllülük projesine kabul aldım, gönderici kuruluşum olmanızı istiyorum, ne yapmalıyım?

Tebrikler. Eğer bir ESC Gönüllülük Projesine kabul edildiyseniz ev sahibi kuruluştan size gelen “kabul edildiniz” e-postasını iletisim@pigenclikdernegi.org adresine iletmeniz ve “Gönderen kuruluş olarak sizinle çalışmak istiyorum” diye yazmanız yeterlidir. En geç 24 saat içerisinde size yanıt veriyoruz.

Gönüllülük projelerine başvuruyorum, gönderici kuruluş olarak sizi yazabilir miyim?

Evet, yazabilirsiniz. Bunun için öncelikle güncel CV’nizi bize gönderip e-postanızın mesaj kısmına “Gönderen kuruluş olarak sizinle çalışmak istiyorum” diye yazmanız yeterlidir. E-posta adresimiz iletisim@pigenclikdernegi.org . Bu mesajı gönderdikten sonra en geç 24 saat içerisinde size yanıt vereceğiz.

ESC PRN nedir, nasıl alınır?

PRN, Avrupa Dayanışma Programı’nda yer almak isteyen gençlere verilen bir koddur. Bu kodu almak için, youth.europa.eu adresine kaydolmanız gerekiyor. Kaydolduktan sonra, size 10 haneli bir PRN kodu verilecektir. Bu kod, genellikle profil sayfanızda veya kayıt işlemi tamamlandıktan sonra size gönderilen e-postada bulunabilir.

Yeşil pasaportlu katılımcı aranıyor, yeşil pasaportum olmasa da seçilme şansım olur mu?

Maalesef hayır. “Yeşil pasaportlu ve/ya hali hazırda vizesi olan katılımcılar aranıyor” şeklindeki ilanlar sadece hızlı bir şekilde projeye dahil olması gereken katılımcılar içindir. Eğer vizeye başvurması gereken bir katılımcıysanız bu tür ilanlara başvuru yapmamalısınız. Pi Gençlik Derneği olarak genellikle projelerimizde bu şekilde bir kriter olmadan herkesin başvurusuna açık çağrılar yayınlıyoruz ama bazen son dakika da iptal eden katılımcılar vb. sebeplerle sadece yeşil pasaportlu katılımcılar için çağrılarda yayınlamak zorunda kalıyoruz.

Projeye başvurdum fakat bu proje Youth portalda Türkiye’den gönüllü kabul etmiyor, sorun olur mu?

Hayır sorun olmaz. Pi Gençlik Derneği olarak sadece yurtdışındaki ortaklarımızın bizden katılımcı/gönüllü talep ettiği projeleri yayınlıyoruz. Dolayısıyla derneğimiz tarafından yayınlanan ilanlar Youth Portalda Türkiye’den gönüllü kabul etmiyor olarak görünse de derneğimizin yayınladığı bu ilanlara başvuru yapabilirsiniz. Not: Derneğimiz tarafından yayınlanan ilanlara sadece https://genclikdernekleri.org/ adresinden başvuru yapmanız yeterlidir. Ayrıca Youth Portal üzerinden başvuru yapmanıza gerek yoktur.

ESC gönüllülük projelerine katılmak için hangi şartlar aranmaktadır?

ESC gönüllülük projelerine katılmak için yabancı dil bilme, öğrenci olma veya üniversite mezunu olma gibi herhangi bir şart bulunmamaktadır. Tek şart, faaliyetin başladığı gün itibariyle 18-30 yaş aralığında olmaktır(adaylardan proje faaliyetlerine yönelik ek gereksinimler beklenir). 18-30 yaş arasındaki gençler, herhangi bir AB ülkesinde veya kendi ülkelerinde 2 haftadan 12 aya kadar gönüllülük programlarına katılabilirler.

ESC programında kaç tür gönüllülük projesi bulunmaktadır?

ESC programında kısa dönem (14-59 gün) ve uzun dönem (2-12 ay) olmak üzere iki tür bireysel gönüllülük projesi bulunmaktadır.

Gençlerin gönüllülük projelerine katılımında hangi kısıtlamalar ve haklar vardır?

Her genç, sadece 1 kısa dönem + 1 uzun dönem gönüllülük projesine katılma hakkına sahiptir. Bu haklarını kullandıktan sonra ESC’nin bireysel gönüllülük projelerine katılamazlar.

Uzun dönemli bir projeye ilk katılım durumunda, kısa dönem hakkı nasıl etkilenir?

İlk olarak uzun dönemli bir projeye katılırsanız, kısa dönem hakkınızı kullanmadan bu programdan yararlanma hakkınız sona erer.

ESC projeleri kapsamında gönüllülere hangi destekler sağlanmaktadır?

Seyahat, konaklama, yemek, sağlık sigortası, vize, dil eğitimi, cep harçlığı gibi destekler sağlanmaktadır. ESC Bireysel Gönüllülük Projeleri hakkında temel bilgiler ve sağlanan desteklerin detayları hakkında daha fazla bilgi için https://www.pigenclikdernegi.org/tr/esc-hakkinda-bilmeniz-gerekenler/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Projeye kabul edildikten sonra seyahat desteği nasıl sağlanır?

Genellikle, projeye gidiş-dönüş seyahat bileti öncelikle katılımcı/gönüllü tarafından satın alınır. Daha sonra ilgili harcama belgelerini (fatura, fiş, ödeme dekontu, biniş kartı vb.) sunmak şartıyla katılımcıya/gönüllüye ev sahibi kuruluş tarafından geri ödeme yapılır.

Konaklama desteği nasıl karşılanır ve bu konaklama yerinin özellikleri nelerdir?

Ev sahibi kuruluş size gönüllü evinde, yurtta veya aile yanında konaklama desteği sağlar. Konaklama yeri konusunda en önemli kriter temiz ve güvenli olmasıdır. Bunun dışındaki koşullar hakkında bilgi almak için proje yerine ulaşmadan önce ev sahibi kuruluştan detaylı bilgi edinmelisiniz.

Yemek desteği nasıl sağlanır ve gönüllü bu desteği nasıl karşılamalıdır?

Çoğunlukla, proje bütçesinden bir miktar ödeme yapılır ve gönüllüden bu miktarla 3 öğün yemek masraflarını karşılaması istenir. Alternatif olarak, ev sahibi kuruluş gönüllüye doğrudan 3 öğün yemek de sağlayabilir.

Yerel Ulaşım Desteği nedir ve nasıl sağlanır?

Projenin faaliyetleri süresince gönüllünün konaklama yeriyle faaliyet yeri arasındaki yerel ulaşımı, proje kapsamında ev sahibi kuruluş tarafından karşılanır. Bu destek, otobüs, tren, metro vb. ulaşım araçları için yapılan ödemeleri içerir. Eğer mesafe çok uzak değilse, yerel ulaşım desteği verilmeyebilir ve gönüllüden ofise yürüyerek gitmesi istenebilir. Bazı ev sahibi kuruluşlar, yerel ulaşım için bisiklet vb araçlar temin edebilir. Bu, gönüllünün kullanımına ücretsiz olarak sunulabilir.

Sağlık Sigortası nasıl sağlanır ve hangi kapsamları içerir?

Projede yer alan gönüllülere Avrupa Komisyonu tarafından faaliyet süresince özel sağlık, seyahat ve üçüncü taraf sorumluluk sigortası sağlanır. Bu sigorta ücretsiz olarak sunulur ve vize başvurusunda sunulması gereken belgelerden biridir. Sigorta işlemleri, gönderen kuruluş tarafından yapılmaktadır.

Vize desteği hangi masrafları kapsar?

Vize desteği, projeye kabul edilen gönüllülerin vize ve oturma izni alması için gerekli olan tüm doğrudan ve dolaylı masraflarını kapsar. Ancak pasaport çıkarma masrafı buna dahil değildir.

Cep Harçlığı Desteği nasıl hesaplanır ve hangi amaçla kullanılmalıdır?

Cep Harçlığı Desteği, gönüllülerin kişisel harcamaları için genellikle aylık bazda ödenir. Bu tutar ülkeden ülkeye değişir ve size ödenen gıda/yemek desteğinden ayrı bir ödenektir. Cep Harçlığı desteğinin tutarı birim fiyat X projedeki gün sayısı üzerinden hesaplanır.

ESC gönüllülük projelerine başvurmadan önce nelere dikkat etmeliyim?

Projelere başvurmadan önce Türkiye’den bir gönderen kuruluş bulmanız gerekmektedir. Pi Gençlik Derneği olarak ESC gönüllülerine destek veren akredite bir gönderen kuruluşuz. Derneğimizden gönderen kuruluş desteği almak için güncel CV’nizi iletisim@pigenclikdernegi.org adresine gönderip mesajı kısmına “Gönderen kuruluş olarak sizinle çalışmak istiyorum” diye yazmanız yeterlidir.

ESC Projesine Gönderen Kuruluş Olmadan Başvurabilir miyim?

ESC Gönüllülük Projelerinde Türkiye’den bir gönderen kuruluşla çalışmanız zorunludur. Başvuru sürecinde olmasa bile, projeye kabul edildikten sonra ev sahibi kurum mutlaka sizden bir gönderen kuruluş bilgisi isteyecektir. Sadece projeye kabul edildiğiniz de değil, projelere başvuru yaparken de destek almak için gönderen kuruluş desteğinden yararlanmalısınız.

Gönderen Kuruluşumla Aynı Şehirde Değilim, Bu Sorun Yaratır mı?

Hayır, bu bir sorun teşkil etmez. Gönderen kuruluşla aynı şehirde bulunma zorunluluğu yoktur. Gönderen kuruluşun desteğini, kuruluşun bulunduğu şehirden farklı bir yerde ikamet ediyor olmanız durumunda da alabilirsiniz.

ESC insani yardım

ESC-Humanitarian Aid Programı Nedir?

“European Voluntary Humanitarian Aid Corps” veya Türkçe adıyla “Avrupa Gönüllü İnsani Yardım Programı” Avrupa Komisyonu tarafından 2022 yılında uygulamaya konan yeni bir uluslararası gönüllülük programıdır. Bu program kapsamında 18-35 yaş (bu yaşlar dahil) arasındaki gençler, Avrupa Birliği dışındaki ülkelerde 2-12 ay arasındaki sürelerle insani yardım operasyonlarını destekleyen gönüllülük faaliyetlerine katılabilecekler.